De business analist van de toekomst

Bij onze klanten werken er tal van scrumteams. Voor veel organisaties lijken deze teams dé manier te zijn om nieuwe ICT te implementeren. Het tijdperk van de digitale transformatie is aangebroken, waar alles snel en flexibel moet. De business weet zelf dondersgoed welke ICT hij/zij nodig heeft bij het werk. Agile/scrum lijkt daarop het antwoord om business en IT dicht bij elkaar te organiseren. Wat betekent dat voor het bekende vak van business analist? En wat kan Squerist hierin betekenen?

De sleutel ligt bij de positie van de product owner binnen het scrumteam. De product owner is eigenaar van de product backlog. Dit is een lijst met requirements en changes vanuit de business. Deze lijst wordt samengesteld door de product owner in dialoog met de business. Heel belangrijk, de product owner is de enige eigenaar van de van deze product backlog. De business zorgt samen met de product owner dat de items op deze backlog duidelijk geformuleerd zijn. In mijn ogen is de product owner de business analist van de toekomst. 

Tegenwoordig worden er veel eisen gesteld aan de business analist. Deze persoon moet technisch onderlegd zijn, stakeholdermanagement kunnen toepassen en project management vaardigheden hebben. Voor een business analist ontstaat een continue spagaat tussen enerzijds de business tevreden houden en anderzijds technische ontwikkelingen doorvoeren. Met het eigenaarschap van een product backlog zal de business analist verantwoordelijkheid krijgen over de inhoud van de changes.

Het changemanagement in organisaties kan daarmee ook op de schop. De business komt in een duidelijke vragende positie richting de business analist. De business analist vertaalt deze richting het ontwikkelteam waar gezamenlijk wordt bepaald wat er in een sprint kan worden opgeleverd. Hiermee krijgt de business betrokkenheid, snelheid en flexibiliteit waar organisaties behoefte aan hebben.

Bij Squerist komen de bloedgroepen test en proces op het vlak van Agile/scrum dicht bij elkaar. Vanuit de unit Proces leveren we business analisten die de processen van Agile/scrum snappen en advies in geven bij organisaties. En bij de units Test zijn er collega’s die ervaring hebben in het werken van een Agile/scrum team.

Is jouw organisatie op zoek naar het inrichten van Agile/scrum teams? Neem dan contact met ons op. 

Judith van der Mark

Innovaties, processen en mensen daar in mee krijgen is de passie van Judith. Dat doet ze met enthousiasme en resultaatgerichtheid om de klant verder te helpen.

Volg me op LinkedIn